Suomen Kennelliitto tiedottaa

13.03.2020

Pitääkö viruksen takia peruuttaa tapahtumia Suomessa?

Suomen hallitus päätti 12.3.2020 rajoittaa yleisötapahtumien järjestämistä koronavirustartuntojen estämiseksi. Päätöksen mukaan kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan 31.5.2020 saakka. Lisäksi suositellaan, että myös kokousten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.

Kennelliiton hallitus päätti 12.3.2020 toimenpiteistä, joilla pyritään estämään COVID-19 -koronaviruksen leviämistä.

Kaikki koiranäyttelyt, kokeet ja kilpailut sekä Kennelliiton suunnittelemat muut tilaisuudet perutaan 31.5.2020 saakka.

Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.  Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien iäkkäiden ja perussairaiden henkilöiden suojelemiseksi.

Kennelliitto seuraa THL:n uutisointia ja viranomaistiedotteita.

Tapahtuma, johon oli osallistumassa peruttiin, saanko rahani takaisin?

Kennelliiton hallitus on päättänyt, että kaikki näyttelyt, kokeet ja kilpailut perutaan 31.5.2020 saakka.

Ilmoittautumismaksuja ei tarvitse palauttaa, koska peruutuksen syynä on force majeure (ylivoimainen este). Kennelliitto antaa järjestäjille ensi viikolla suosituksen mahdollisesta ilmoittautumismaksujen osan palautuksesta.

Tapahtumat voidaan siirtää pidettäväksi tämän vuoden aikana, mikäli se on mahdollista.

Miten koronavirus vaikuttaa kaveri-ja lukukoiratoimintaan?

Kaikki kaveri- ja lukukoirien vierailut vanhusten palvelutaloihin, vammaisten hoitolaitoksiin ja päiväkoteihin sekä kirjastoihin perutaan 31.5.2020 saakka. Kaveri- ja lukukoirat eivät myöskään saa osallistua yleisötilaisuuksiin kevään aikana.

Kennelliitto seuraa koronavirustilannetta ja tiedottaa käytännön toimenpiteistä tarkemmin.

Miten koronavirus vaikuttaa koulutustapahtumiin?

Kennelliitto peruu kaikki kevään ajalle suunnitellut koulutustilaisuudet ja tapahtumat. Maksullisiin tapahtumiin ilmoittautuneille maksetaan takaisin ilmoittautumismaksu.

Kennelliiton alueellisten toimijoiden kennelpiireissä suunnitellut kurssit ja koulutukset perutaan myös 31.5.2020 saakka.

Miten voin suojautua virukselta?

THL:n mukaan koronavirus tarttuu pääasiassa pisara- ja kosketustartuntana, kun sairas henkilö yskii tai aivastaa. THL:n mukaan COVID 19-koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei THL:n nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Kodin siivousaineet tehoavat myös koronavirukseen.

Useimmilla perusterveillä oireet ovat THL:n mukaan lieviä. Suurimmassa vaarassa ovat ikäihmiset ja perussairautta sairastavat, joita muiden pitäisi suojata sairastumiselta omalla toiminnallaan. 

Voiko virus tarttua eläimestä ihmiseen tai ihmisestä eläimeen?

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tällä hetkellä ei ole todisteita siitä, että lemmikit, kuten kissat ja koirat voisivat olla koronaviruksen kantajia. Kädet kannattaa kuitenkin aina pestä saippualla, jos on silitellyt eläimiä, koska muut bakteerit kuten salmonella tai E.coli voivat tarttua eläimestä ihmiseen.

Voiko virus tarttua epidemia-alueilta tuotujen tavaroiden tai elintarvikkeiden kautta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan tavaroista ja elintarvikkeista ei voi nykytiedon mukaan saada tartuntaa. Tarkempaa tietoa löytyy THL:n verkkosivulta.

Miten voin suojautua virusepidemialta koiraharrastustapahtumissa?

Kennelliiton alaiset koiraharrastustapahtumat on peruttu 31.5.2020 saakka.

Jos olet menossa omalla vastuulla muuhun tapahtumaan, niin noudata THL:n antamia ohjeita käsi- ja yskimishygieniasta. Näiden ohjeiden noudattaminen auttaa myös esimerkiksi tavanomaisen flunssan ja influenssan torjunnassa. Suosittelemme silti harkitsemaan osallistumisen tarpeellisuutta.

Miten minun kannattaa suunnitella matkani ulkomaisiin koiraharrastustapahtumiin?

Tällä hetkellä matkustamista ulkomaille ei valtion tasolta suositella. Se koskee sekä työmatkoja että vapaa-ajan matkustamista.

Kannattaa seurata ulkoministeriön matkustustiedotteita siitä, minne on turvallista matkustaa, ja mitä matkustettaessa kannattaa ottaa huomioon. Tarkempaa tietoa saa myös tapahtumajärjestäjiltä.

Koronavirukseen liittyviin kysymyksiin koskien koiraharrastustoimintaa vastataan sähköpostitse osoitteessa corona@kennelliitto.fi.


Tämä sivu on päivitetty 13.3.2020.

27.04.2020PKHY:n jäsen, ilmoitathan sähköpostiosioitteesi sihteerille
01.06.2020Talkoot Ukkohirvessä 6.6.2020 klo 9 alkaen
11.05.2020SHHJ:n Hirvimestaritarottelun valintakokeen sivu avattu
03.05.2020Tapahtumakalenteria päivitetty
17.03.2020Suvi-karelia 2020 feat Dagsmark koiranäyttely siirretty elokuulle
13.03.2020Suomen Kennelliitto tiedottaa
25.02.2020Kokoukset ja päätökset sivustoa päivitetty
23.02.2020SHHJ:n hallituspaikalle Pohjois-Karjalasta valittiin
20.02.2020Terveystietolomake
19.02.2020Kuvagalleriaan päivitetty vuosikokouksessa palkittuja

Siirry arkistoon »